Winkelwagen
Vragen? App 0681 288 085 of bel 085 800 00 30
Klanten geven ons een 9.1 volgens 484 beoordelingen
Onze 5 échte winkels zijn geopend!

Computers: ken jij deze feiten?

Computers: ken jij deze feiten?

computercenter zocht wat bijzondere feitjes op over computers.

auteur:

Herold Velema

datum:

30 maart 2021

leestijd:

3 minuten

Computers zijn een vertrouwd onderdeel van ons leven. We kunnen niet meer zonder en denken er eigenlijk ook niet heel veel meer over na. Wij, bij computercenter, snappen dat natuurlijk als geen ander; je móet er ook helemaal niet veel over hoeven nadenken. Je moet er vooral gemak en plezier van hebben. Toch zit er een hele wereld achter het apparaat waar we allemaal zo aan verknocht zijn. Wij zochten wat bijzondere feitjes voor je op!

Je kunt het je bijna niet voorstellen wanneer je nu naar je computer kijkt, maar de allereerste computer, Eniac genaamd (gebouwd in 1945), had maar liefst een gewicht van 30 ton. De geleerden zijn het er overigens nog niet over eens of de Amerikaanse Eniac daadwerkelijk de eerste computer was. De Britten claimen namelijk dat hun Colossus de eerste is; de Colossus-machines werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Britten gebruikt om het Duitse berichtenverkeer te ontcijferen. Voor ons maakt het niet uit: beide apparaten lijken ons niet echt handzaam in gebruik 😊.

Houten muis

De allereerste muis werd in 1964 gemaakt van hout door de Amerikaan Doug Engelbart. In 1970 verkreeg hij het Amerikaanse patent voor een houten doosje met twee metalen wieltjes en een rood knopje, dat werd omschreven als een “X-Y positie-indicator voor een beeldscherm systeem” (“X-Y Position Indicator for a Display System”). Omdat het snoer naar de computer als een staart uit de achterkant van het doosje kwam, werd het apparaatje een mouse (muis) genoemd.

eerste computer muis
De eerste computer muis

Zonder te knipperen

Wie herkent het niet: voor je het weet zit je uren achter je schermpje te turen en te surfen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die naar een computerscherm kijken maar zeven keer per minuut met hun ogen knipperen. Dit in tegenstelling tot wanneer je niet naar een scherm kijkt; dan knipper je gemiddeld maar liefst 20 keer!

Je hebt mail ontvangen (en een virus)

Een bericht ontvangen in je digitale brievenbus; nagenoeg iedereen is ermee bekend. En het aantal ongewenste berichten (spam) neemt steeds meer toe. In Amerika is onderzocht hoeveel spam er nu daadwerkelijk verzonden wordt. Wat bleek? Maar liefst 80% van de e-mails die in de VS verstuurd worden blijkt spam te zijn. In een spammail zit nogal eens een virus verborgen; zomaar op linkjes klikken raden we dan ook ten zeerste af. Per maand worden maar liefst 6.000 nieuwe virussen ontwikkeld door hackers. Een virus in je computer kan overigens aardig in de papieren lopen. MyDoom is daar het bewijs van. Dit virus is het ‘duurste’ computervirus ooit. MyDoom veroorzaakte naar schatting 38,5 miljard dollar aan schade en ontstond in januari 2006. Het was niet alleen het ‘duurste’ virus, maar kreeg daarnaast de dubieuze eer als snelst verspreide virus ooit.

computer virus
computer virus

bron: eurostat

  • Voor 16.00 besteld, morgen in huis!
  • 14 dagen niet goed, geld terug!
  • Nu tijdelijk met 1 jaar garantie
  • Gecontroleerd, getest en gereinigd