blog

De beste virusscanner voor Windows

virus op computer

advies

 

Wat is de beste virusscanner voor Windows?

auteur:

Herold Velema

datum:

4 juli 2020

leestijd:

2 minuten

In deze tijd gaat het voornamelijk over dat ene virus…. Covid-19. Maar dat maakt de andere virussen niet minder bedreigend. Bij computercenter hebben we het dan natuurlijk over de virussen die uw computer bedreigen. Is er iets tegen doen en zoja, wat? We duiken in de wereld van computerwormen, trojans, spyware en bekende virussen én de oplossing.

Een internet vol gevaren

Zonder betuttelend over te willen komen: het internet zit vol met kleine en grote gevaren. Als computergebruiker hoef je er maar weinig voor te doen om binnen no-time vervelende bestandjes op je computer te hebben staan. Voor je het weet heb je een bijlage van een e-mail geopend, ergens op geklikt, een handig programmaatje van internet gedownload en zonder dat je het in de gaten hebt heb je een indringer binnengelaten op je computer. Met meestal nare gevolgen.

Over malware, trojans en ransomware

Alle zaken die niet op een computer thuishoren en die niets goeds met bestanden van plan zijn kunnen we vangen onder de term: malware. Malware staat voor malicious software, oftewel software met een kwade bedoeling. Dat kunnen computerwormen zijn, trojans, spyware en natuurlijk virussen. We lichten ze kort toe: Trojans zijn net zoals Trojaanse paarden: aan de buitenkant is niet zichtbaar dat er via de binnenkant een vervelend programma meegestuurd wordt. Een trojan zet een computer wagenwijd open voor andere malware. Bij spyware gaat het om het meekijken met de computergebruiker. Zo worden wachtwoorden, creditcardgegevens, surfgedrag en andere persoonlijke gegevens vastgelegd en doorgestuurd naar de maker van de spyware. We hoeven niet uit te leggen wat er vervolgens mee gebeurt. Ransomware is een bijzondere vorm van malware. Op computers worden bestanden (of complete schijven) gegijzeld en versleuteld. De slachtoffers moeten vervolgens betalen voor een code om weer toegang te krijgen tot hun bestanden.

Een goede virusscanner is de oplossing

Wanneer een computer voorzien is van een virusscanner is deze in staat om malware te elimineren voordat het schade kan toebrengen. Bovendien leveren de meeste antivirus programma’s ook bescherming tegen websites die niet deugen. Een melding zorgt ervoor dat er bij het bezoeken van een dergelijke site gewaarschuwd wordt.

Voorkom veel ellende

Bijkomend voordeel van een (goede) virusscanner is ook dat deze steeds weer een update krijgt. Malafide bedrijven worden steeds slimmer en de trucs om computers binnen te dringen worden steeds moeilijker te herkennen. Het is dus belangrijk dat de antivirus software mee ontwikkelt en ook de nieuwste malware herkent. Kortom: het installeren van een goede virusscanner voorkomt een hoop ellende. Het gaat overigens niet alleen over het detecteren en uitschakelen van de malafide software; een virusscanner ruimt deze gevaarlijke bestanden ook op. Ze worden volledig van de computer verwijderd. De installatie van een virusscanner is dus een must voor iedere computergebruiker! Antivirus programma’s zijn er in gratis en betaalde versies.

Hoe kiest u een goede virusscanner

Welke virusscanner wordt het? Volgens het Digital Trustcenter van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat kunnen de volgende punten meewegen bij de keuze:

  • Hoe actueel is de virusscanner?
  • Hoeveel impact heeft de virusscanner op het gebruik van de kantooromgeving? Met andere woorden: wordt het werken op de pc ernstig vertraagd door een zwaar antivirusprogramma?
  • Welke apparaten moeten beschermd worden? Is het belangrijk dat bijvoorbeeld zowel Apple als Microsoft Windows moet worden beschermd met hetzelfde programma?
  • Kan de gebruiker het zelf installeren of is daar hulp bij nodig?

Bovenstaande punten hebben vooral betrekking op een kantooromgeving. Als particulier zijn ze wellicht minder van belang. Voor hen is het verschil tussen een gratis of betaald antivirus programma waarschijnlijk een belangrijk punt. Ook hierover heeft het Digital Trust Center een advies: bij het verschil tussen gratis en betaald gaat het voornamelijk over functionaliteiten van het programma, het in beeld krijgen van advertenties en/of het bieden van ondersteuning. Zoals bij alles wat iemand aanschaft: het is een afweging van belangen. Bij computercenter helpen we uiteraard graag bij het maken van de keuze voor een virusscanner.

Windows Defender is een van de beste opties

Volgens ‘Computer Idee’ blijkt Windows Defender één van de beste opties te zijn om je pc tegen malware te beschermen. Het blad vermeldde in 2019 dat het gezaghebbende AV-TEST (dat met regelmaat antivirusprogramma’s en Microsofts software vergelijkt) bekend gemaakt had dat Windows Defender de hoogste score behaalde op alle geteste fronten. Windows Defender maakt gratis onderdeel uit van het Windows 10 pakket.