Winkelwagen
Vragen? App 0681 288 085 of bel 085 800 00 30
Klanten geven ons een 9.1 volgens 811 beoordelingen
Onze 5 échte winkels zijn geopend!

Een SSD in je laptop bouwen

Een SSD in je laptop bouwen

Duurt het opstarten van je laptop een eeuwigheid? Upgrade de hardeschijf van je laptop upgraden met een SSD! Maar hoe doe je dat?

auteur:

Herold Velema

datum:

21 april 2022

leestijd:

2 minuten

Vroeger duurde het opstarten van je PC vaak een eeuwigheid. Dat kwam vooral doordat vele computers tot een aantal jaar geleden gebruik maakten van mechanische harde schijven, of te wel HDD’s genoemd. Deze harde schijven maakten veel lawaai en werkten vooral heel erg langzaam. Precies daarom hebben de meeste moderne computers en laptops een SSD, of te wel Solid State Drive. Dit is een alternatief op de HDD die zorgt voor veel minder lange laadtijden, een snellere computer start-up en over het algemeen betere prestaties voor je computer. Heeft uw computer nog een HDD, en duurt het u te lang voordat hij eindelijk is opgestart? Dan is het altijd nog mogelijk om de HDD te vervangen voor een SSD!

Wat is een SSD?

Een SSD staat dus voor Solid State Drive, en is in 1989 op de markt gebracht door Western Digital. In die tijd waren ze nog heel nieuw en dus onbetaalbaar, maar tegenwoordig kan je al een SSD kopen voor maar twee keer de prijs per GB ten opzichte van een HDD. In tegenstelling tot een mechanische harde schijf, heeft een SSD geen bewegende onderdelen – alle opslag is dus volledig digitaal. Dit zorgt uiteindelijk voor een veel snellere schrijf- en leessnelheid waardoor uw laptop sneller op zal starten en bestanden sneller kan verplaatsen of openen.

SSD laptop vervangen – hoe doe je dat?

Een SSD van uw laptop vervangen is niet zo lastig als u misschien zou denken. In de video ziet u duidelijk hoe we te werk gaan bij het vervangen van een SSD of harde schijf in een laptop. Het is belangrijk om een backup te maken van al uw belangrijke bestanden, omdat de oude harde schijf niet meer gebruikt zal worden. Om Windows opnieuw te kunnen installeren, maakt u een installatie media aan op een externe USB stick, zodat we Windows kunnen installeren op de nieuwe SSD. Dit kan eenvoudig via met de handleiding op de website van Microsoft.

Om de SSD te kunnen vervangen, moet de laptop volledig worden uitgeschakeld, het oplaadsnoer worden verwijderd, en tot slot moet de accu eruit gehaald worden. Waar de SSD precies geplaatst moet worden, verschilt per laptop – zoek een bracket waar de huidige HDD of SSD in zit, draai de schroefjes er uit en bewaar ze goed. Vervolgens kunt u de nieuwe SSD weer in de bracket plaatsen en uiteraard de schroefjes stevig vastdraaien.
Hierna kan de accu terug geplaatst worden. Start de laptop op, en u ziet dat Windows opnieuw geïnstalleerd moet worden – dit kunnen we doen met de eerder gecreëerde installatie-USB. Als het goed is start de laptop automatisch op in de installatiemodus, waarbij u gewoon in vult welk Windows systeem u heeft – Windows Pro of Windows Home. De licentie van Windows zal gewoon overgedragen worden via de laptop.
Als het installatieproces klaar is, kunt u uiteraard uw bestanden weer terugzetten op de nieuwe SSD. Zo verliest u geen belangrijke data en kunt u gewoon weer verder met uw laptop – al werkt hij net even een flink stuk sneller dan voorheen!

SSD laptop laten vervangen?

Neemt u liever geen risico, en wilt u uw laptop SSD laten vervangen door een van onze experts? Bij computercenter werken we met een team vol ervaren specialisten. Een SSD vervangen is voor ons dagelijkse kost.

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen een refurbished laptop te kopen waar de SSD schijf al in is gebouwd.

Wilt u dus uw laptop SSD laten vervangen om hem sneller te laten werken? Kom dan eens langs in één van onze winkels, of neem contact op met onze service voor de mogelijkheden!

  • Voor 16.00 besteld, morgen in huis!
  • 14 dagen niet goed, geld terug!
  • Standaard 1 jaar garantie
  • Gecontroleerd, getest en gereinigd