blog

Het opschonen van uw computer

advies

Handige tips voor het opschonen van uw computer

auteur:

Herold Velema

datum:

20 augustus 2020

leestijd:

2 minuten

In onze blog ‘help, mijn computer is traag’ hebben we uitgelegd welke maatregelen genomen kunnen worden wanneer je geconfronteerd wordt met een steeds trager wordende computer. Eén van de tips ging over het opschonen van de computer. Omdat opschonen belangrijk is voor iedere computer leggen we graag uit op welke manieren je dit slim en snel kunt doen.

1. Het begin

Als eerste controleer je de computer op virussen en malware. Dit gaat heel eenvoudig met het programma Malwarebytes en de beste gratis virusscanner voor Windows. Voer met beide programma’s een scan uit. Geen lelijke malware en/of virussen aangetroffen? Dan kan de grote schoonmaak beginnen!

2. Clean it up!

Met het programmaatje CCleaner kun je een computer simpel en goed opschonen. Let er goed op wat je aanvinkt; voor je het weet poets je ook opgeslagen inloggegevens van websites en webshops e.d. weg! En voor de meeste mensen geldt dat die niet altijd even snel weer terug te vinden zijn.

3. Expeditie PC

Bij een computer heb je al snel tientallen gigabytes aan data, zoals afbeeldingen, videobestanden en pdf’s. Daar staan er vast een heleboel bij die je niet meer nodig hebt. Zoek in de verkenner op het bestandsformaat, bijvoorbeeld jpg, mov of avi; zo krijg je ze direct allemaal in beeld. Wil je bepaalde bestanden niet helemaal kwijt, maar ze wel van je computer verwijderen? Verplaats ze dan naar een externe harde schijf of naar een plek in the cloud zoals Google Drive of Dropbox.

4. De meest vergeten map: downloads!

Je hebt het vaak niet in de gaten, maar ongemerkt wordt er heel wat gedownload op een computer. Ze worden automatisch in de downloadmap opgeslagen. Het zijn bestanden die vaak, na het openen en/of aanpassen, ook weer ergens anders opgeslagen worden. Zoek daarom de downloadmap op de computer op en check wat je kunt verwijderen.

5. Niet gebruikte apps en programma’s

Controleer regelmatig je geïnstalleerde programma’s en apps . Heb je ze nog steeds nodig? Nee? Dan kun je ze beter weggooien. Naast dat het verwijderen van deze programma’s en apps de computer schoner maakt kan het ook het hacken van je computer voorkomen. Oude en niet regelmatig bijgewerkte programma’s zijn namelijk zeer aantrekkelijk voor hackers.

Heeft u hulp nodig?

Denk je na het lezen: ‘pfffff dit is aan mij niet besteed’? Dan zien we je graag (met computer uiteraard) in één van onze winkels voor de computercenter APK. Net zoals bij een APK voor je auto, nemen we de vitale delen van je computer onder handen en kijken we of alles nog naar behoren werkt. Komen we iets tegen dat aanpassing vraagt, lossen we het voor je op. Zo simpel is het; binnen no time zit je, super clean, weer achter de toetsen.