blog

Het tweede leven van gebruikte ICT hardware

longread

Het tweede leven van ICT hardware

auteur:

Cick Geers

datum:

7 oktober 2020

leestijd:

5 minuten

Regelmatig in het nieuws: de circulaire economie rondom IT-hardware is groeiende. Bedrijven die bewust steeds opnieuw de keuze maken voor de nieuwste apparatuur, blijven daarmee waardevolle hardware afschrijven die nog jaren meekan. ‘Hardware die wij graag inkopen en vervolgens gereed maken voor een tweede leven bij een andere ondernemer of de consument’.

Aan het woord is Herold Velema, directeur eigenaar van computercenter. De jonge onderneming (het bedrijf startte in 2017, red.) is expert op het gebied van inkoop, reparatie en verkoop van gebruikte laptops, desktops en computeraccessoires en opende halverwege augustus haar derde vestiging. De basis van het snel groeiende succes? Waarom nieuw als er ook een gebruikt alternatief van topkwaliteit voorhanden is?

Een duurzame oplossing

Herold Velema benadrukt dat duurzaamheid een belangrijke drijfveer van computercenter is. ‘We werken vanuit de overtuiging dat het refurbishen en opnieuw inzetten van de apparatuur, of het recyclen en het hergebruiken van de grondstoffen een goed en duurzaam alternatief is voor nieuw. We zien het als onze plicht een bijdrage te leveren aan het verlagen van het consumptieniveau en we zijn ervan overtuigd dat we dit door hergebruik kunnen beïnvloeden’.

Bewust omgaan met afgeschreven ict appratuur

Herold legt uit dat er ‘niks mis is’ met de bedrijven die steeds weer investeren in nieuwe apparatuur. ‘Ik snap dat helemaal. Je maakt als bedrijf graag gebruik van de nieuwste middelen en daar kan het (bijvoorbeeld iedere drie jaar) vervangen van de desk- en laptops van je medewerkers, bij horen. Ik denk echter wel dat je dan ook moet kijken naar wat je met de ‘oude’ apparaten doet. Hoe je daar mee omgaat kan een groot verschil maken als we kijken naar duurzaamheid’.

De risico’s van zelf verkopen

Ik vertel Herold van de onderneming die zijn oude apparaten voor een zacht prijsje over wilde doen aan de medewerkers. Herold lacht: ‘Je zou denken dat dit een mooie bestemming is, toch zitten hier nogal wat haken en ogen aan. Zo speelt garantie een rol. Omdat je bedrijfsmatig verkoopt ben je wettelijk verplicht garantie op de spullen te geven. We kunnen ons voorstellen dat je daar niet op zit te wachten. Wat echter nog een groter risico is zijn de op de computer aanwezige bedrijfsgegevens en data. De gegevens op de computers zullen deugdelijk verwijderd moeten worden. Je wilt immers niet dat gevoelige gegevens op straat komen te liggen. Iemand die een beetje verstand heeft van computers is in staat om heel veel gegevens zonder al te veel moeite weer tevoorschijn te halen. Ik hoef je niet te vertellen dat de schade daarvan niet te overzien is. En daarom zien we dat bij veel bedrijven de oude apparatuur achter een dikke kluisdeur niets ligt te doen, voegt Herold met een knipoog toe..

Win-win

Bij computercenter kijken we met een professioneel oog naar deze apparatuur. We bieden een eerlijke inkoopprijs en zorgen ervoor dat de computer 100% datavrij weer naar een volgende gebruiker gaat. Daar kunnen we desgewenst een certificaat voor afgeven.

Daarnaast ondergaat iedere ingekochte computer bij ons een computercenter APK. Tijdens deze check nemen we de vitale delen van de computer onder handen en kijken we of alles nog naar behoren werkt. Komen we iets tegen dat aanpassing vraagt, lossen we het op.

Tot slot installeren we de nieuwste software. Op die manier maken we de refurbished computer weer in topconditie voor een nieuwe eigenaar. Ik denk dat dit écht win-win is. Het voordeel voor de onderneming waarvan we inkopen is dat zij op verantwoorde wijze afscheid kunnen nemen van hun computerapparatuur: geen opgestapelde laptops meer in een kluis, geen voor onbevoegden toegankelijke data en, en dat vinden we ook zeker een pluspunt, geen verspilling van ongebruikte computerapparatuur.

Daarnaast ontvangen zij uiteraard een reële prijs. Voor de kopende partij betekent de aanschaf van een refurbished computer dat zij topkwaliteit kopen tegen een voordelige prijs, met garantie én het goede gevoel dat je een apparaat weer een tweede leven geeft!’

Geïnteresseerd in de verkoop of aankoop van refurbished computers? Neem contact op met computercenter voor meer informatie.