Winkelwagen
Vragen? App 0681 288 085 of bel 085 800 00 30
Klanten geven ons een 9.1 volgens 906 beoordelingen logo refurbished webshop keurmerk
Onze 5 échte winkels zijn geopend!

Hoe kan ik een laptop opschonen?

Hoe kan ik een gebruikte laptop opschonen?

Is uw laptop traag en wilt u deze opschonen? Of heeft u een gebruikte laptop gekregen van iemand? We geven u een aantal handige tips om dit makkelijk zelf te doen.

auteur:

Herold Velema

datum:

28 juli 2022

leestijd:

3 minuten

Is uw laptop traag of heeft u een gebruikte laptop gekregen? Ook dan bestaat de kans dat hij nét niet helemaal soepel meer draait. Als een laptop al langere tijd is gebruikt, kunnen er een hoop bestanden op het apparaat staan die alles vertragen. Ook kan het zijn dat er virussen op de laptop staan, of dat er veel apps tegelijkertijd starten als u de laptop op start. Hoe kunt u ervoor zorgen dat een gebruikte laptop weer net zo snel is als toen hij net nieuw was? In deze gids leggen we dit uit in een aantal simpele stappen.

1. Starten van apps

Veel apps op Windows starten automatisch op als de laptop opstart. Dat kan nuttig zijn, bijvoorbeeld voor automatische updates – maar op oudere laptops kan dit de prestaties nog wel eens inperken. Los dit op door naar taakbeheer te gaan (control + shift + escape), en dan het tabblad ‘opstarten’ aan te klikken. Als u een programma niet kent en het automatisch starten niet nodig is, kun je rechtsklikken en dit uitzetten. Als dit is gelukt bij alle onnodige programma’s, zult u merken dat de laptop veel sneller opstart!

2. Verse installatie van Windows

Heeft u de laptop van iemand anders gekregen? Dan is het een goed idee om Windows opnieuw te installeren. Dat kan vaak heel makkelijk door op de Windows-toets te drukken, en naar instellingen te gaan. Zoek vervolgens op ‘herstel’, en daar kunt u ervoor kiezen om het systeem volledig opnieuw te installeren.

U krijgt hiervoor nog een keuze of u een volledige schone installatie wil doen, of gewoon Windows opnieuw te installeren. Het verschil hiertussen is dat een schone installatie echt alle bestanden verwijdert die op de schijf staan. Dit is beter voor de privacy van de vorige gebruiker, maar maakt tevens de laptop veel sneller doordat er geen onnodige bestanden meer worden geladen.

3. De laptop upgraden

Om een gebruikte laptop nog sneller te laten werken, kunt u er ook voor kiezen om het apparaat een kleine upgrade te geven. De meest voor de hand liggende upgrades zijn het werkgeheugen (RAM) of het toevoegen van een SSD.

RAM toevoegen aan laptop

Om een laptop sneller te maken kunt u werkgeheugen, oftewel RAM, toevoegen. Dit kan al vanaf een paar tientjes en leidt ertoe dat de laptop makkelijker, meer apps tegelijk kan draaien. Als de laptop traag wordt bij het openen van meer dan 12 tabbladen in Chrome, om maar een voorbeeld te noemen, is een RAM upgrade een uitstekend idee. Bij veel (vooral oudere) laptops is het installeren van RAM best makkelijk – vaak kun je gewoon een nieuwe stick in de laptop schuiven en aanklikken. Hoe dit moet voor uw laptop, kunt u vaak online vinden. Lukt het niet? Wees voorzichtig! Bij computercenter kunnen we u altijd helpen met het uitvoeren van dergelijke upgrades.

SSD in laptop plaatsen

Om een SSD in uw laptop te plaatsen, is vaak iets meer handigheid en kennis nodig. De SSD is namelijk een belangrijk onderdeel van uw laptop, waar ook het besturingssysteem op draait. Hoe u een SSD in uw laptop plaatst, kunt u zien in onze YouTube video: Doe het zelf: SSD vervangen van je Laptop.

(artikel gaat verder onder de foto’s)

5. Malware verwijderen

Zoals u waarschijnlijk weet is malware (virussen) vaak de oorzaak van alle ellende op een langzame, oudere laptop. Malware draait vaak ongemerkt in de achtergrond en kan hierdoor uw computer langzamer maken. Daarnaast zijn virussen gevaarlijk voor uw privacy en bijvoorbeeld bankgegevens. Heeft u hulp nodig met een computervirus, of wilt u graag veilig zijn met antivirussoftware? Dat kunnen we voor u fixen bij één van onze winkels.

Komt u er niet uit?

Voor meer informatie kunt u altijd (uiteraard vrijblijvend) langskomen, en dan helpen we u graag verder – ook online!

Wist u trouwens dat wanneer u een laptop bij ons koopt u een tegoedbon krijgt voor een gratis computer APK? Mocht de laptop dan na een poos trager worden, dan lossen we dit gratis voor u op.

  • Voor 16.00 besteld, morgen in huis!
  • 14 dagen niet goed, geld terug!
  • Standaard 1 jaar garantie
  • Gecontroleerd, getest en gereinigd