Winkelwagen
Vragen? App 0681 288 085 of bel 085 800 00 30
Klanten geven ons een 9.1 volgens 695 beoordelingen
Onze 5 échte winkels zijn geopend!

Wat is spyware en malware?

Wat is spyware en malware?

In deze blog leggen we uit wat voor virussen er allemaal zijn en wat nou precies het verschil is tussen spyware, malware en andere soorten virussen!

auteur:

Herold Velema

datum:

28 december 2021

leestijd:

3 minuten

Spyware en malware zijn twee termen die vaak door de war worden gehaald. Beide woorden duiden op een bepaald soort computervirus. Bij computercenter krijgen we veel vragen over virussen. Zo willen mensen vaak weten hoe ze de laptop die ze gebruiken het beste kunnen beveiligen tegen hackers, en hoe ze de verspreiding van (in dit geval digitale) virussen tegen moeten gaan. Om u alvast wat meer context te geven, leggen we graag even uit wat voor virussen er allemaal zijn en wat nou precies het verschil is tussen spyware, malware en andere soorten virussen!

Wat is spyware?

Om te beginnen met de vraag: Wat is spyware nou eigenlijk precies? Zoals de naam eigenlijk al zegt, is spyware een bepaalde soort gevaarlijke software dat erop gericht is om zoveel mogelijk gegevens van uw computer af te verzamelen. Het kan hierbij om allerlei soorten gegevens gaan, bijvoorbeeld bankgegevens, wachtwoorden en adresgegevens. Voor cybercriminelen kan deze informatie van pas komen als ze het slachtoffer bijvoorbeeld willen oplichten, doordat ze nu alle gegevens van het slachtoffer hebben.

Wat is malware?

Malware is een iets bredere term, maar is nog steeds een computervirus. Malware is een afkorting voor malicious software, oftewel programma’s op een digitaal apparaat die schade kunnen aanbrengen of het systeem kunnen verstoren. Dit is iets wat cybercriminelen bijvoorbeeld vaak gebruiken als ze iemands computer of laptop onbruikbaar willen maken – vaak met als doel om het ongedaan te maken in ruil voor een flinke som geld. Op deze manier kan het slachtoffer zijn of haar computer pas weer gebruiken als een bepaald bedrag wordt overgemaakt aan een anonieme rekening. Dit laatste wordt ook wel ransomware genoemd.

Hoe voorkom ik spyware en malware?

Hoe kun je malware of spyware voorkomen? Dat is een goede vraag. Voor vrijwel alle computers zijn antivirus programma’s beschikbaar. Deze programma’s houden de wacht terwijl u het internet doorzoekt, en geven u een seintje als er een verdacht bestand wordt gedownload. Afhankelijk van de software worden digitale dreigingen, waaronder spyware en malware, direct verwijderd.

Spyware en malware verwijderen

Spyware verwijderen of malware verwijderen hoeft dus niet lastig te zijn, maar zo gauw de virussen hun grip op uw computer hebben genomen, is het vaak lastig om hier als consument iets aan te doen. Bij computercenter hebben we veel ervaring met het opschonen van computers. Daar hoort ook bij dat we goed zijn in het opsporen en verwijderen van spyware, malware en ransomware.

Gevaren van spyware en malware

Heeft uw computer recentelijk een cyberaanval gehad, of heeft u wat verdachte bestanden die u niet helemaal vertrouwt? Zeker als u op uw computer of laptop regelmatig wachtwoorden in voert en zelfs uw online bankgegevens wel eens gebruikt, is het van groot belang dat u voorzichtig om gaat met virussen als deze. Een malware / spyware aanval kan grote gevolgen hebben, mits er niet zorgvuldig genoeg mee om wordt gegaan.

Ransomware, spyware en malware laten verwijderen

Heeft u hulp nodig met het verwijderen van virussen, of wilt u graag een passend advies over hoe u het beste virussen kan voorkomen? Bij computercenter helpen we u dan graag om uw digitale omgeving 100 procent veilig en vertrouwd te maken. De experts in een van onze winkels helpen u graag verder, en ook online kunnen we u te woord staan. Spyware laten verwijderen of malware laten verwijderen van uw computer? We bespreken graag de mogelijkheden bij computercenter! Ook voor ander onderhoud aan uw laptop kunt u natuurlijk bij ons terecht!

  • Voor 16.00 besteld, morgen in huis!
  • 14 dagen niet goed, geld terug!
  • Standaard 1 jaar garantie
  • Gecontroleerd, getest en gereinigd